הדומיין וסימן המסחר
הדומיין וסימן המסחר הינם צמד אשר משפיע רבות על ההכרה בבתי עסק במאה ה-21. פעמים רבות עולה השאלה האם מתקיימים יחסי הגומלין ביניהם ובמידה וכן מהם? במאמר זה ננסה לתת לפרט על קצה המזלג את העקרונות הנוגעים לכל אחד מהם בנפרד ולשניהם גם יחד.
אז מה בין הדומיין וסימן המסחר?
הדומיין (מתחם) מהווה את הכתובת המשמשת לאיתור דפים ברשת האינטרנט (למשל, www.esivan-law.co.il). בכדי לעשות שימוש בדומיין יש לרכוש אותו על ידי אחד מהגופים שהוסמכו לכך על ידי איגוד האינטרנט הישראלי ובכפוף לאישור הרוכש כי: "כי הקצאת שם המתחם והשימוש בו ע"י המחזיק המיועד לא יפרו זכויות של צד שלישי".
לעומת זאת, הבעלות בסימן המסחר מוענקת בכפוף לאישור פנייה, המתבצעת לרשם סימני המסחר, בהתאם לפקודת סימני המסחר. כידוע, הבעלות בסימן מסחר מעניקה את הזכות לעשות בו שימוש ייחודי לגבי סוג הסחורה או השירות.
אם כך, מי גובר – הדומיין או סימן המסחר?
ובכן, באופן כללי, המגמה הברורה בפסיקה היא שסימן המסחר הוא שגובר וזאת בהתאם לפקודת סימני המסחר שמעניקה את הזכות לשימוש בלעדי לבעל סימן מסחר רשום. בפרשת סלקום נ' אקוונט נפסק כי הרישום של דומיין אינו מבסס באופן וודאי את הזכות לעשות בו שימוש והוא כפוף לכללי איגוד האינטרנט הישראלי שהובאו לעיל. כך גם בפרשת לשכת עו"ד נ' בן דוד נפסק כי במירוץ זכויות בין מתחם hapraklit.co.il שנרשם באיגוד האינטרנט הישראלי לבין לשכת עו"ד שרשמה את סימן המסחר "הפרקליט" גוברת זכותה של לשכת עו"ד. עם זאת, כאשר בעל דומיין "מפר" סימן מסחר, עדיין עומדות לו הגנות שונות שבחוק, כמו ההגנה בשל שימוש אמת כבדוגמה שבפרשת טומי הילפיגר, שם נפסק כי הדבר ייבכן לאור מבחנים שנקבעו בפרשה אחרת בשם טוטו זהב.
סיכומו של דבר
בטרם בחירת שם לעסק, רכישת דומיין וכל מהלך מיתוגי אחר, ישנה חשיבות רבה להיוועצות בעורך דין קניין רוחני. עורך דין ממשרד אבריאן סיון -ושות', יוכל לכוון אותך היטב לדרך היעילה והנכונה בבחירת שם לעסק ובכל התמודדות הנוגעת לסימני מסחר ובחירת דומיין.
ניתן לפנות לעו"ד אלדר סיון לשם קבלת ייעוץ משפטי ראשוני בטלפון 052-544-0147
***מאמר זה מוגן בהתאם לדיני הקניין הרוחני וזכויות יוצרים. המאמר מובא כשירות לציבור ואין לראות בו תחליף לייעוץ משפטי פרטני***